Zen Point -
Начало
За четящите -
Хиляди книги

8.09.11 г.

В памет на жертвите от 11 септември 2001 г.

11 септември 2001 г. е черен ден за САЩ,
и за всички поддръжници на демокрацията в света.


Атентатите от 11 септември 2001 г. са едно от най-мащабните и трагични събития на 21 век.



Те са няколко съгласувани самоубийствени атаки, извършени във вторник, 11 септември 2001 г. в САЩ.


На този ден 19 ислямски терористи, принадлежащи към Ал-Каида, отвличат 4 пътнически самолета и целенасочено разбиват 2 от тях, в рамките на 18 минути, в двете "кули-близнаци" на Световния търговски център в Ню Йорк, при което загиват всички хора на борда и много други в сградите. До 2 часа кулите се сриват до основи, като разрушават поне 2 околни сгради и повреждат няколко други. Терористите разбиват третия самолет в Пентагона - седалището на Министерството на отбраната на САЩ, намиращо се в окръг Арлингтън, Вирджиния. Четвъртият самолет се взривява в открито поле в окръг Съмърсет, Пенсилвания, след като вероятно пътниците оказват съпротива.


Хиляди са жертвите на тероризма на 11 септември...
По официална статистика броят на загиналите при атентатите е 2 974 души, без 19-те терористи. Никой от пътниците в отвлечените самолети не оцелява. Основната част от жертвите са цивилни лица от 90 държави.
А още повече и днес не могат да помислят за тази дата без да изтръпнат от ужас и гняв...


Атентатите повлияха силно в политически, психологически и икономически аспект не само на САЩ, но и на целия свят. В отговор на тези атаки САЩ започват война срещу тероризма и приемат Патриотичния акт. Много щати в САЩ затягат антитерористичните закони и увеличават мерките за сигурност. САЩ нахлуват в Афганистан, за да свалят от власт талибаните, които прикриват Ал-Кайда.


Пораженията в сградата на Пентагона са разчистени и поправени в рамките на една година и на мястото е изграден паметник.


Възстановяване на Световния търговски център се оказва по-сложно, тъй като се пораждат противоречия относно възможния дизайн на сградите и тяхната конструкция.


Вярвам, че няма по-достоен отговор за тази трагедия от борбата за укрепването на институциите в демокрациите по света, за да съживим нашата решимост да не се поддадем на използването на сляпо насилие като средства за разрешаване на проблеми.











Вижте още:


* 9/11: Триумф на фанатизмът, огъня и гравитацията

http://antigravity-live.blogspot.com/2009/02/911-triumph-of-fanaticism-fire-and.html

* 9/11: Няколко от жертвите на тероризма на 11 септември...

http://www.jontzen.com/tribute.htm

* 9/11: Лекцията на Ричард Гейдж

http://video.google.com/videoplay?docid=-8182697765360042032&hl=en

* 9/11: Друго мнение

http://bg.altermedia.info/?p=12348



Да живее демокрацията!!
Истинската демокрация!!!



*
Кампанията 'Седмица на Червената Лента' (Red Ribbon Week) за първи път е създадена през 1988 г. от Конгреса за насърчаване на живот без наркотици.

Това ми харесва :)

  • Zen Point - Начало